Ministerie van Financiën doet aangifte tegen “eigen” Belastingdienst

Tijdens het vragenuurtje van 14 januari 2020 kondigt minister Hoekstra van Financiën in de Tweede Kamer in januari 2020 aan een buitenstaander om een second opinion te vragen over de verplichting aangifte doen van ambtsmisdrijven.1 De keuze valt op mr. H.J. Th. Biemond, advocaat bij Allen & Overy. Zowel de Belastingdienst/Toeslagen als de inmiddels aangestelde staatssecretarissen Van Huffelen en Vijlbrief ontkennen dan nog steeds dat sprake is van etnisch profileren.
Op 19 mei jl. stelt mr. H.J. Th. Biemond na een grondige bestudering van de aan hem ter beschikking gestelde stukken dat sprake is van een redelijk vermoeden dat beroepsmatige discriminatie is gepleegd. Biemond, advocaat bij Allen & Overy, was een paar maanden eerder door minister Hoekstra van Financiën gevraagd om als buitenstaander een second opinion te geven over een mogelijke verplichting aangifte te doen van ambtsmisdrijven.2 Biemond adviseert dat op de bewindspersonen van het ministerie van Financiën de plicht rust om aangifte te doen van knevelarij (artikel 366 Wetboek van Strafrecht) en van beroepsmatige discriminatie (artikel 137g Wetboek van Strafrecht). Nog dezelfde dag doet het Ministerie van Financiën bij het Openbaar Ministerie aangifte.3 Etnisch profileren door de Belastingdienst is geen incident, zo moeten ook de staatssecretarissen dan erkennen.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn 0

PE-punten of PE-uren behalen?

ProceD geeft studiebijeenkomsten, incompany training en vaktechnisch overleg.


Lees verder »

Actualiteiten

publicaties

uitspraken

laatste tweets @proced_nl

Belastingdienst heeft storing op eerste dag aangifte doen https://t.co/txkK55fmDo

Terugkeer van de crisisheffing? Uit het RTL-verkiezingsdebat bleek dat de zes grootste politieke partijen van mening zijn dat de rekening van de coronacrisis bij de best verdienende Nederlanders terecht moet komen komen! https://t.co/SMLH6jZZTh

OM vervolgt oud-directie en accountant van De Skihut. https://t.co/CmlNJar6GW

Belastingaangifte: Hier moet je op controleren https://t.co/rHqUMYi6Q3

Fout Belastingdienst: te veel toeslag betaald aan arbeidsmigranten https://t.co/QIpzKZCN1B