De nieuwe inkeerregeling creëert ongelijke behandeling tussen zwartspaarders!

De inkeerregeling wordt per 1 januari 2018 toch niet helemaal wordt afgeschaft. Dat is het gevolg van een amendement van Pieter Omtzigt (CDA) dat door de Tweede Kamer is aangenomen. Volgens het amendement kunnen alleen mensen met een buitenlandse bankrekening, die zij niet hebben aangegeven in hun Nederlandse belastingaangifte, vanaf 1 januari a.s. niet meer boetevrij inkeren. Voor alle andere gemaakte fouten in de aangifte kan ook na 1 januari a.s. boetevrij worden ingekeerd. Het amendement bevat echter een weeffout waardoor de inkeerregeling voor zwartspaarders die gebruik maken van Panama Papers-achtige constructies gewoon blijft bestaan.

Het amendement van Omtzigt bewerkstelligt dat alleen zwartspaarders, die een buitenlandse bankrekening niet hebben aangegeven in hun Nederlandse belastingaangifte vanaf 1 januari a.s. niet meer kunnen inkeren. Daarmee hoopte de politiek aan zwartspaarders een signaal afgegeven dat het niet aangeven van buitenlands vermogen niet onbestraft kan blijven.

Volgens Omtzigt vervult de inkeerregeling een veilige haven voor belastingplichtigen die vrijwillig hun aangifte verbeteren. Die veilige haven is echter niet onbeperkt want er wordt alleen geen boete opgelegd als inkeer plaats vindt binnen twee jaar nadat de onjuiste aangifte is ingediend. Door het amendement weten belastingplichtigen honderd procent zeker dat die vrijwillige verbetering binnen twee jaar niet bestraft zal worden. Door het handhaven van de inkeerregeling zullen belastingplichtigen sneller bereid zijn in te keren.

Maar de gedeeltelijke afschaffing van de inkeerregeling raakt een grote groep zwartspaarders niet. Zwartspaarders die hun verzwegen vermogen hebben ondergebracht in een vennootschap, die gevestigd is in een belastingparadijs, kunnen vanaf 1 januari a.s. blijven inkeren. Het op die manier aangehouden vermogen valt in box 2 waarvoor de afschaffing van de inkeerregeling niet geldt. Deze zwartspaarders zullen dus ook na 1 januari 2018 niet beboet worden voor zover de inkeermelding plaatsvindt binnen twee jaar nadat de onjuiste aangifte is ingediend.

Met de nieuwe inkeerregeling creëert de wetgever dus een onderscheid tussen zwartspaarders dat op geen enkele wijze gerechtvaardigd kan worden. Waarom kan de zwartspaarder in de box-2, die zijn zwarte geld stalt in een vennootschap dat gevestigd is in een belastingparadijs, wel gebruik blijven maken van de huidige inkeerregeling terwijl de box-3 zwartspaarder, die zijn zwarte geld op een bankrekening zet en die rekening niet aangeeft in zijn Nederlandse belastingaangifte, dat niet kan?

Wie het weet mag het zeggen!

Mr. Pieter W. Kok

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn 0

PE-punten of PE-uren behalen?

ProceD geeft studiebijeenkomsten, incompany training en vaktechnisch overleg.


Lees verder »

Actualiteiten

publicaties

uitspraken

laatste tweets @proced_nl

Belastingtelefoon is slecht bereikbaar https://t.co/hmSCGZsiGX

Compensatie spaartaks dreigt fiscus te overspoelen https://t.co/kr7OjIoMPF

Wat zijn de gevolgen van erkenning van institutioneel racisme bij de fiscus? https://t.co/2uN90nc0VK

'Grote familiebedrijven kwetsbaar zonder fiscale vrijstelling bij opvolging' . https://t.co/QdKsZdMdCE

Tuchtklacht kan nieuw licht werpen op boekhoudfraude bij accountant Accon . https://t.co/Nn9S1kjEdB