Na Panama Papers nu Paradise Papers: een nieuw belastingschandaal?

Met de onthulling van de Paradise Papers dient zich weer een nieuw belastingschandaal aan. Net als vorig jaar met de onthulling van de Panama Papers zijn er nu ruim 13 miljoen documenten gelekt naar de Süddeutsche Zeiting die deze stukken o.a. gedeeld heeft met Trouw en Het Financieele Dagblad. Een groot deel van de documenten zijn afkomstig van het op Bermuda gevestigde gerenommeerde advieskantoor Appleby,

Een groot aantal bekende namen van mensen en bedrijven die gebruik zouden maken van een belastingontwijkende constructies worden in de diverse media genoemd. Zo zou de Koningin van Engeland een deel van haar vermogen hebben gestald op Bermuda en op de Kaaimaneilanden. Maar ook de bekende zanger Bono en internationale bedrijven als Nike en Procter & Gamble worden genoemd.

In tegenstelling tot de Panama Papers zou het in de Paradise Papers voornamelijk gaan om belastingontwijkende constructies. Ging het bij de Panama Papers nog om belastingontduiking, bij de Paradise Papers gaat het om constructies die precies binnen de regels van de belastingwetgeving blijven. In beginsel is er dus niets mis met dergelijke constructies. Dat neemt echter niet weg dat er in de internationale politiek én in de media steeds volop aandacht voor dergelijke constructies is. Zo gaandeweg zijn deze belastingontwijkende constructies in de publieke opinie niet langer meer te verdedigen.

Gelukkig heeft de nieuwe Staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, wat minder euforisch gereageerd op de onthullingen in de Paradise Papers dan zijn voorganger Wiebes deed toen de Panama Papers naar buiten werden gebracht. Wiebes formeerde toen direct een speciaal team om de “belastingontduikers” met de nodige voortvarendheid te kunnen aanpakken. Ondanks alle tamtam was het uiteindelijke resultaat verhoudingsgewijs gering. Slechts 468 Nederlanders werden geïdentificeerd. Deze keer was er, aldus Menno Snel, geen gejuich bij de Belastingdienst te horen. En terecht!

Ondanks de terughoudende opstelling van de Belastingdienst is het “naming and shaming” in de media al weer volop aan de gang. Veel namen van personen en bedrijven die zouden voorkomen in de Paradise Papers worden in kranten en op internet genoemd zonder dat exact bekend is wat er aan de hand. De reputatieschade voor deze personen en bedrijven kan enorm zijn. Het is zaak dat gedupeerden daar op een juiste wijze mee omgaan.

Mocht uw naam of de naam van uw bedrijf genoemd worden in de Paradise Papers neem dan gerust contact met ons op!

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn 0

PE-punten of PE-uren behalen?

ProceD geeft studiebijeenkomsten, incompany training en vaktechnisch overleg.


Lees verder »

Actualiteiten

publicaties

uitspraken

laatste tweets @proced_nl

Belastingtelefoon is slecht bereikbaar https://t.co/hmSCGZsiGX

Compensatie spaartaks dreigt fiscus te overspoelen https://t.co/kr7OjIoMPF

Wat zijn de gevolgen van erkenning van institutioneel racisme bij de fiscus? https://t.co/2uN90nc0VK

'Grote familiebedrijven kwetsbaar zonder fiscale vrijstelling bij opvolging' . https://t.co/QdKsZdMdCE

Tuchtklacht kan nieuw licht werpen op boekhoudfraude bij accountant Accon . https://t.co/Nn9S1kjEdB