Formeel belastingrecht

De fiscale wetgeving kan opgedeeld worden in materieel belastingrecht en formeel belastingrecht. Het materiële belastingrecht regelt de belastingplicht, de tarieven en de heffingsgrondslag. Het gaat dus om regels die de belastingschuld vaststellen. De bekendste heffingswetten zijn de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting.

FORMEEL BELASTINGRECHT

Het formele belastingrecht bevat de regels hoe de belastingschuld formeel wordt vastgesteld. Daarnaast bevat het regels over het bekendmaken en invorderen van de aanslagen, navorderings- en naheffingsaanslagen. Het formele belastingrecht is vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht, de Algemene wet inzake rijksbelastingen en de Invorderingswet. Hierin staat wat de Belastingdienst wel en niet mag, de rechten van belastingplichtigen én hun verplichtingen, waaronder hun informatieverplichtingen.

FISCAAL PROCESRECHT

De algemene wetten bevatten ook regels over het (fiscale) procesrecht, zoals die voor bezwaar- en beroepsprocedures. Denk daarbij aan de bezwaar- en beroepstermijnen, maar ook aan de rechten en plichten van de Belastingdienst en van belastingplichtigen tijdens de bezwaar- en beroepsprocedures. Tot slot zijn er veel ongeschreven regels, bijvoorbeeld over de algemene beginselen van behoorlijk bestuur én de regels over de bewijslastverdeling.

PE-punten of PE-uren behalen?

ProceD geeft studiebijeenkomsten, incompany training en vaktechnisch overleg.


Lees verder »

Actualiteiten

publicaties

uitspraken